Chléb Limpa

Limpa je švédský chléb s vůní koření, sladu a pomeranče. Kromě koření je i příjemně hořkosladký po přidaném sladu. Ve Švédsku ho najdete v mnoha variacích jako všední ekvivalent naší „šumavy“, ale někdy objevíte i speciální, více ovoněnou verzi vort limpa, svátečně obohacenou i sušeným ovocem. Určitě si ho někdy zkuste upéct, my jsme z něho nadšení!
A i přes pro nás netradiční aromatiku se k vánočním pochutinám, sýrům a šunce hodí perfektně.

Pečeme s párou

Recept na chléb Limpa je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny

Suroviny na kvas:
15 g kvasu — startér
150 g celozrnné žitné mouky
150 g vody

Kvas, vodu a mouku smíchejte v míse, zakryjte a nechte přes noc vzejít (nebo nakrmte podle obvyklých zvyklostí, abyste měli výsledně cca 300 g aktivního rozkvasu).

Těsto na chléb:
300 g aktivního rozkvasu
270 g vody
100 g celozrnné žitné mouky
350 g pšeničné hladké či chlebové mouky
20 g mletého tmavě praženého sladu 
4 g fenyklu
1 g anýzu
1 g kmínu
kůra z jednoho menšího pomeranče
šťáva z poloviny pomeranče
12 g soli

Postup

1 Zpracujte vařečkou nebo hnětacím robotem s hákem na elastické, mírně lepivé těsto, chce to asi 12-15 minut ruční práce nebo 10 minut robotické práce. Vody můžete potřebovat více či méně, raději přidávejte opatrně. 

Těsto nechte kynout v míse nebo přesuňte do jiné, olejem vymazané mísy a přikryjte. Nechte asi 2-3 hodiny kynout v míse, v průběhu kynutí ze začátku 1-2x přeložte.

3 Z těsta vytvarujte bochánek a uložte jej do ošatky. Nechte kynout další 2-3 hodiny nebo přes noc v lednici, dokud se těsto skoro nezdvojnásobí.

4 Troubu nechte předehřát na 250 °C na horkovzduch s připařováním (SteamBake), v troubě nechte nahřívat litinovou pánev nebo jinou tlustou zapékací mísu. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody. 

5 Chléb po dosažení teploty vsaďte na pánev, nařízněte a pečte asi 15 minut na plný výkon, poté vyvětrejte a dopékejte dalších 20-35 minut na 220 stupňů.

Alternativně pečte v zavřeném hrnci, který po prvních 15 minutách otevřete. Pozor, chléb vzhledem k množství sladu rychle karamelizuje, teploty bude možná nutné upravit v závislosti na stupni vyzrálosti vašeho těsta nebo použitého sladu.
Nezdá se, ale díky žitnému kvasu a určité hutnosti vyrží dlouho vláčný. 

Tip: Skutečný slad na vort limpa, tedy chléb se sladem koupíte v potřebách pro domácí pivovarníky. Původně se zadělával sladinou, tekutinou vzniklou při výrobě piva nebo whisky, dnes expati a domácí pekaři často zadělávají tmavým pivem a melasou, kterou někdy potírají i celý bochník. My moc doporučujeme nechat si na pečení navážit ve speciálce trochu sladu od různých druhů, liší se jak barvou, tak vůní — existují skvělé, tmavě pražené či zauzené varianty z ječmene i dalších obilnin. Celý sušený slad si jednoduše namelete ve výkonném mixéru nebo elektrickém tříštivém mlýnku na kávu. 
Koření umelte nebo nadrťte — rozhodněte se podle toho, jak vám chutná celý kmín v naší šumavě — někdo mele, jiný nechává koření celé.