Pečeme s párou

Vypečená kůrka, nadýchaná střídka a pěkně buclatý bochník, který při pečení krásně naskočí? Sen každého domácího pekaře! Mistři pekaři na to mají svoje velké parní pece, ale co my malí domácí? 

Nadýchaná střídka, vypečená kůrka a pěkně buclatý bochník, který při pečení krásně naskočí? Sen každého domácího pekaře! 

Jak na to vám poradí Pan CuketkaMaškrtnica, kteří spolu se značkou Electrolux ve speciálu pro PečemPecen věnovanému pečení s párou připravili recepty, videa a hlavně spooooustu lahodného pečiva!

Pečeme s párou!

Tajnou ingrediencí, která promění šedavou hrubou kůrku na tak akorát tenkou, krásně zbarvenou a lesklou, je vlhkost při pečení. Díky páře se kůrčička vytváří postupně, pečivo se rovnoměrně propéká, zvětšuje svůj objem a nepopraská.

 

Jen – jak páru do trouby dostat bez speciálního vybavení a nezničit přitom troubu? Trouby SteamBake už od začátku s připařováním počítají, což je pro pekaře dobrá zpráva. Do prohlubně v dolní části trouby nalijete trochu vody a během pár minut nahřívání se voda ohřeje a začne odpařovat. Kombinace speciálního horko vzduchu, pořádného těsnění a páry vytvoří skvělé prostředí pro ty nejlepší chleby!

Recepty

Bez nich se neobejdeme! Maškrtnica a pan Cuketka vám postupně představí 15 video receptů s nejkrásnější kůrkou i nadýchanou střídkou. Kynuté těsto pečené s párou, drobné pečivo, sváteční houstičky i bábovky.

Jako první ale začínáme s jidášky neboli ptáčky. Správné jidášky nemají být křupavé, ale hezky naducané, lesklé a měkké. To je s párou hračka. Naše jidášky jsou v té nejjednodušší variantě, ochucené pouze dávkou smetany, másla a medu i v těstě, další aromatické přísady jsou na vás. Hlavně je nepřepečte!

Náš druhý recept směřujeme k letní sézóně grilování. S receptem na žemle na hot dogy vám chceme ukázat, že i fast food může vypadat a hlavně chutnat úžasně. Žemle na klasický americký hotdog jsou něco mezi naším rohlíkem a hamburgerovou brioškou. Jsou nadýchané, připravené na pořádnou nálož náplně a přitom se nerozpadají. Určitě je zkuste!

Takhle bohatý toasťák jste ještě nejedli! Má úžasnou zlatou střídku, spirálu na řezu a voní krásně po skořici. Jak se dopracovat k výsledku vám ukážeme na našem videu – dýňový toastový chléb se skořicovou spirálou.

Chleby s obilnými kašemi jsou mezi pečivem jedinečné. Na zpracování jsou sice trochu náročnější, odmění se vám ale naprosto úžasnou vláčnou střídkou. Nic se nebojte – celý pracovní postup od A do Z vám ukážeme na videu! Recept na chléb s kaší z červené pšenice.

Je čas si rozšířit obzory! Tyhle nádherné bochánky plněné šlehačkou pečou na Velikonoce ve Švédku a říkají jim semlor. Jsou pěkně nadýcháné, s omládkem a voní po kardamomu. Tady je celý recept!

Velký svátek si říká o výstavní kousek. Náš mazanec je postavený na základu z omládku a pleteme ho ze čtyř pramenů. Nebojte, není to nic složitého a všechno vám ukážeme na videu!

Nejlepší švédský vynález? Kannelbular! Skořicoví šneci s vůní másla a kardamomu. Naučíme vás jak zadělat těsto i jak šneky vytvarovat. Nic to není, všechno pro vás máme pěkně na videu!

Svátek letního slunovratu je tradiční a krásnou záležitostí zejména ve Švédsku, kde se při příležitosti tohoto svátku tančí a zpívá kolem májky a všichni společně si užívají krásného večera. Vzhledem k venkovním oslavám se chystají pikniková jídla, sladké jahody a lehké dezerty. Tenhle nadýchaný piškotový dortse šlehačkovou náplní se ovšem neztratí ani na našich letních oslavách! 

Ideální letní housky na burgery. Dost tučné, aby hned nenasákly omáčkou a nerozpily se, ale zároveň akorát lehké a nadýchané, takže zbytečně nezasytí! Nepodceňte kvalitní vyhnětení a následné druhé kynutí, jen tak se povedou jako z dobré pekárny.

Vánoční nugátová hvězda – tohle je výstavní sváteční kousek, který na sebe strhne pozornost. Nelekněte se krásného vzoru ani náplně – není to vůbec složité. A vše vám ukážeme pěkně na videu krok za krokem.

Limpa je švédský chléb s vůní koření, sladu a pomeranče. Peče se často o svátcích. Kromě vůně je i příjemně nasládlý po přidaném sladu. Určitě si ho někdy zkuste upéct, my jsme z něho nadšení! 

Trouby Electrolux

Všechny vypečené recepty pro vás připravujeme ve vestavných troubách Electrolux s připařovací funkcí SteamBake. Podívejte se, jaké nabízí možnosti a s čím vším vám mohou při pečení a vaření pomoci.

Trouba s pyrolýzou Electrolux SteamBake EOD6P77X

Krásně vláčné pečivo s křupavou kůrčičkou je pekařova pýcha. Díky technologii SteamBake, která funguje tak, že při začátku pečení pustí k horkému vzduchu také páru, těsto krásně během pečení dokyne a je ještě nadýchanější. O kůrčičku se postará rovnoměrné proudění horkého vzduchu. I doma tak můžete vykouzlit chutné koláče a voňavé chleby, jako z pekárny. 

Trouba je ale skvělým pomocníkem nejen pro pekaře. Teplotní sonda se stane pracovitým asistentem každého domácího šéfkuchaře. Je zárukou skvěle propečeného nevysušeného pečiva a šťavnatých masových pokrmů připravených na tu správnou teplotu. Tu trouba hlídá a při dosažení požadovaného stupně propečení sama přípravu jídla ukončí. Další praktická funkce této trouby, kterou určitě hojně využijete, je program na pečení pizzy. Určitě nesmíme také zapomenout na funkci pyrolytického samočištění, díky kterému bude vaše trouba stále jako nová bez namáhavého drhnutí. 

Trouba s katalytickým čištěním Electrolux SteamBake EOD3C50TX

Tato nerezová kolegyně výše představené pomocnice vám usnadní precizní rovnoměrné pečení a díky kruhovému topnému tělesu se nemusíte bát pustit ani do pečení na více úrovních. Funkce rychlého zahřátí troubu rozpálí přesně ve chvíli, kdy potřebujete. A ani tuto troubu nemusíte složitě drhnout, katalytické čištění se automaticky spustí, když teplota dosáhne 250 °C.

Elektrický sporák LKI564202W

Toto rozhodně není obyčejný sporák, jak ho znáte. Kvalitní indukční varná deska s intuitivním ovládáním dodá silný tepelný výkon a co se trouby týče, nabídne vám vše, co potřebujete a možné i víc, než vůbec čekáte.