Chléb s kaší z červené pšenice

Chleby s obilnými kašemi jsou mezi pečivem jedinečné. Na zpracování jsou sice trochu náročnější, odmění se vám ale naprosto úžasnou vláčnou střídkou. Nic se nebojte – celý pracovní postup od A do Z vám ukážeme na videu!

Pečeme s párou

Recept na chléb je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny na kvas a kaši

1 lžíce kvasu
135 g pšeničné hladké mouky
135 g vody
100 g suché červené pšenice (zrno)
voda na vaření pšenice
25 g cukru (třtinový, řepný)

Postup

1 Pšenici propláchněte uvařte v dostatku vody – zalijte ji vodou, aby byla ponořená a přidejte ještě asi 2 cm nad. Ideální je vařit v tlakovém hrnci, kde je za 45 minut hotová. Uvařená pšenice se dobře mrazí a chutná i jako zaváčka do polévek nebo do teplých salátů, tak jí klidně uvařte více a použijte do chleba jen to, co je potřeba.

2 K 230 g uvařené červené pšenice přidejte ještě 150 g vody (ideálně té, ve které jste pšenici vařili) a společně ve stolním mixéru rozmixujte na kaši (podle potřeby přidejte 1-2 lžíce vody).

3 Kvas, vodu a mouku smíchejte v míse, zakryjte a nechte přes noc vzejít. 

Suroviny na těsto

265 g oživeného kvasu
170 g vody
310 g pšeničné hladké nebo chlebové mouky
380 g pšeničné kaše
60 g žitné chlebové mouky
13 g soli

Postup

1 Zpracujte vařečkou nebo hnětacím robotem s hákem na elastické hladké těsto, chce to asi 12-15 minut ruční práce nebo 6-7 minut robotem.

2 Vylepšením je letmé smíchání samotné mouky s vodou a odležení této směsi – autolýza. Poté přidáte kvas, sůl a ke konci hnětení i kaši.

3 Těsto nechte kynout v míse nebo přesuňte do jiné, olejem vymazané mísy a přikryjte.

4 Nechte asi 3 hodiny kynout, v průběhu kynutí 3-4 přeložte.

5 Těsto předtvarujte – vytvořte jeden nebo dva ranečky – a nechte odpočinout.

6 Vytvarujte finální tvar, pokud se na těsto lepíte, položte ruce do mouky, ale nepřidávejte mouku do těsta.

7 Nechte kynout další 2-3 hodiny nebo přes noc v lednici, dokud se těsto skoro nezdvojnásobí.

8 Troubu nechte předehřát na 250 °C na horkovzduch s připařováním (SteamBake), v troubě nechte nahřívat litinovou pánev nebo jinou tlustou zapékací mísu. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.

9 Chléb vsaďte na pánev, nařízněte a pečte asi 15 minut na plný výkon, poté vyvětrejte a dopékejte dalších 20-35 minut na 220 stupňů. Alternativně pečte v zavřeném hrnci, který po prvních 15 minutách otevřete. Postup zopakujte s druhým chlebem, který mezitím nechte odpočívat v lednici.