Ciabatty

Tajemství dobrých ciabatt je dvojí — řidší, sladké těsto a použití správně zvoleného tepla při pečení, tedy pečení na kameni. Právě sálavé teplo a hydratované těsto se postará o ten správný odskok a mírně chaotickou střídu. Pára zase zajistí křupavou, ale nikoli zbytečně hrubou kůrku. A jestli chcete, těsta si můžete zadělat i více a použít ho postupně, během několika dní — poslouží dobře i na focacciu. 

Pečeme s párou

Recept na ciabatty je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Stejně jako u pšeničných tartinovských chlebů je zásadní použití ideálně narostlého, nepříliš kyselého kvasu — ten by měl být pravidelně osvěžován. Pokud váš kvas běžně používáte jen jednou za týden, je dobré dát mu před pečením aspoň 2 cykly osvěžení.

Abyste neměli velké přebytky, klidně začněte jen s pár gramy z lednice. Pokud váš kvas funguje jako hodinky jiným způsobem, použijte jak jste zvyklí — potřebovat ho ve výsledku budete kolem 100 g.

Suroviny

Na osvěžení ospalého kvasu budete potřebovat:

2 g kvasu z lednice
20 g hladké mouky
20 g vody

V druhém stupni:

10 g kvasu
80 g hladké mouky
80 g vody

Všechno smíchejte a nechte vzejít 8-12 hodin. Kvas by se měl minimálně zdvojnásobit.

Poté si nechte cca 10 g osvěženého kvasu (zbytek použijte do palačinek nebo třeba na koláč) a k němu přidejte 50 g vody, 50 g hladké mouky. Výsledné těstíčko nechte opět vyzrát cca 8 hodin — v ideálním případě se až ztrojnásobí bez toho, aby zřídnul a začal padat dříve. 

Během druhého stupně kvasu už můžete zadělat těsto.

Na samotné těsto budete potřebovat:

100 g vitálního pšeničného kvasu
450 g hladké mouky
290 g vlažné vody (cca 24-25 stupňů, odstátá v pokojové teplotě)
10 g soli
20 g oleje (olivového, ale výborné jsou i s dalšími panenskými oleji)

Postup

1 Smíchejte mouku a vodu, stačí i ručně — nechte odležet přikryté 3-6 hodin. Za tu dobu mouka krásně nasákne a i bez velké práce se těsto dokáže krásně natáhnout a skoro nelepí.

2 Přidejte postupně kvas, po částech i sůl a naposledy olej. Vyhnětení potrvá kolem 4-5 minut ať už v robotu, nebo ručně.

3 Těsto nechte zrát 1-2 dny v lednici ve vymazané krabičce, nemusí se zvětšit příliš, cca o třetinu stačí. 

4 Těsto opatrně vyklopte na vál vysypaný polohrubou moukou nebo semolinou a nakrájejte jako na videu. 

5 Hotové obdélníčky nechte nakynout cca 1,5-2 hodiny na plechu vyloženém papírem.

6 Včas rozpalte troubu na maximum (250 stupňů), program Plus Steam (popřípadně statické pečení -  až 280). V troubě je pro optimální výsledek a nepravidelnou strukturu ciabatt potřeba mít železný nebo ocelový tál, popřípadě kámen (ten se zahřívá o něco déle, kolem 45 minut).

7 Pomocí kusu kartonu nebo lopaty sesuňte ciabatty na rozpálenou plochu, do spodu trouby vlijte vodu a pečte cca 15-20 minut, hnědnou-li ciabatty příliš rychle, ztlumte po deseti minutách teploty. Cca po 5 minutách vyvětrejte přebytečnou páru.