Dýňový toastový chléb se skořicovou spirálou
Takhle bohatý toasťák jste ještě nejedli! Má úžasnou zlatou střídku, spirálu na řezu a voní krásně po skořici. Jak se dopracovat k výsledku vám ukážeme na našem videu.
Pečeme s párou
Recept na chléb je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.
Suroviny
200 g dýňového pyré z upečené muškátové dýně
50 g mléka nebo vody
475 g hladké pšeničné mouky
45 g másla nebo oleje (popř. mix)
30 g cukru
7 g sušeného droždí
10 g soli
Na skořicovou spirálu:
30 g rozkvedlaného vejce (druhou půlku schovejte na potření)
2 lžičky skořice
30 g třtinového cukru
Postup
1 Cukr smíchejte se skořicí, aby nedělala hrudky, vidličkou pak promíchejte. Zbytek vejce schovejte na závěrečné pomašlování samotný, nebo přidejte skořice i cukru a vytvořte větší množství směsi.
Poznámka: Pokud máte po ruce čerstvé droždí, z celkového množství mouky a mléka odeberte 2 lžíce od každého, promíchejte s nadrobeným droždím v jednolitou kašičku a nechte na teplém místě, dokud se směs nerozbublá.
2 Vložte hnětací hák a hněťte asi 10-12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí, které ještě může mírně lepit.
3 Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí. Možná je také varianta kynutí v lednici – jeden až dva dny těsto počká.
4 Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, který bude mít užší stran o šířce chlebové formy. Vyválené těsto potřete skořicovou směsí a srolujte.
5 Švem dolů položte do formy vystlané pečicím papírem a nechte opět cca 1-1,5 hodinu v teple kynout.
6 Troubu nechte předehřát na 190 °C na horkovzduch s připařováním (SteamBake). Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.
7 Chléb pomašlujte vajíčkem nebo skořicovou směsí, případně posypejte cukrem.
8 Do vyhřáté trouby vložte formu s chlebem a nechte péct asi 45 minut, pokud hnědne příliš rychle, přikryjte vršek chleba alobalem a vypněte horkovzduch.