Semlor
Je čas si rozšířit obzory! Tyhle nádherné bochánky plněné šlehačkou pečou zejména o masopustu ve Švédsku a říkají jim semlor. Sezéna končí na Velikonoce, takže máte poslední šanci si je upéct! Jsou pěkně nadýcháné, s omládkem a voní po kardamomu.
Pečeme s párou
Recept na semlor je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.
Suroviny
Na omládek:
100 g mléka
80 g mouky
15 g droždí
400 g hladké mouky
1 vejce
170 g mléka
1-2 lžičky kardamomu
60 g cukru
120 g másla
5 g soli
Mandlová náplň:
100 g celých mandlí
70 g cukru
100 g smetany ke šlehání
a navíc 400 g vychlazené smetany ke šlehání
Postup
1 Ze všeho nejdřív zadělejte omládek – smíchejte suroviny asi hodinu předem. Bokem můžete připravit i náplň, aby vystydla.
2 V míse robota smíchejte všechny suroviny kromě másla.
3 Hněťte asi 10-15 minut, těsto musí být krásně hladké. Poté přidejte máslo – někdy je třeba robotu trochu pomoci, aby se zapracovalo, a opět nechte hníst do úplně sametového těsta, které tvoří okénko.
Máslo obaluje lepková vlákna a tak, zvlášť pokud je ho mnoho, znemožňuje efektivní vypracování těsta – u těst s vyšším podílem tuku je fajn počkat, umožňuje-li to konzistence těsta.
4 Hněťte dalších asi 10 minut do úplně hladkého těsta.
5 Těsto nechte vykynout do zdvojnásobení, potrvá to kolem hodiny.
6 Vytvarujte bochánky o hmotnosti asi 45 g, které necháte ještě půl až hodinu kynout (z uvedené dávky jich bude přibližně 20).
7 Pomašlujte a nechte předehřát troubu i s vodou v prohlubni na program SteamBake, 190 stupňů.
8 Pečte asi 15 minut.
9 Hotové bochánky nechte vystydnout, vyřízněte vnitřky, do každého umístěte 1 lžičku náplně a poté přidejte ušlehanou šlehačku.
10 Pocukrujte a jezte hned, případně schovejte do uzavíratelného boxu a do lednice, kde vydrží i do druhého dne.
Pokud se vám nechce pracovat s omládkem a chcete stihnout část práce dopředu, můžete celé těsto z kompletních surovin (včetně těch na omládek) zadělat i den-dva předem a nechat vykynout v lednici, což chuti a struktuře také prospěje.
Mandlová náplň:
Mandle namelte, promíchejte s cukrem a svařte se smetanou do zhoustnutí — konzistence by měla připomínat kondenzované mléko. Nechte vystydnout a použijte jako náplň do houstiček. Zbylá náplň ale chutná skvěle i v jogurtu nebo na jiném chlebu.
Tip: Z předem opražených mandlí je náplň ještě lepší, stačí je nasucho několik minut opéct v troubě — a pečlivě hlídat!
Smetanová náplň:
Ušlehejte smetanu dotuha a naplňte šlehačkou cukrářský sáček se širším hrotem.